In Amerika worden veel procedures gevoerd waarin miljoenen dollars worden gevorderd in verband met smartengeld. Worden in Nederland dergelijke bedragen toegekend? En wanneer heb je in Nederland eigenlijk recht op smartengeld?
Smartengeld is een vergoeding van psychische schade welke is ontstaan door een ongeluk of ander leed. We noemen dit ook wel een immateriële schadevergoeding. Immateriële schade is moeilijker vast te stellen dan materiële schade. Denk in het laatste geval bijv. aan schade aan kleding, misgelopen inkomsten en ziektekosten als gevolg van een ongeval. Deze schadeposten zijn makkelijk vast te stellen. Bij immateriële schade daarentegen dient bepaald te worden hoe groot de psychische schade is. Daarbij is de vraag of je het leed wel op geld kan waarderen? Denk hierbij bijv. aan een slachtoffer van een verkeersongeval, die de rest van zijn leven in een rolstoel zit.
Smartengeld wordt meestal toegekend aan slachtoffers van een verkeersongeval of mishandeling. Het is niet noodzakelijk dat het letsel blijvend is, maar bij blijvend letsel zal het smartengeld aanzienlijk meer zijn dan wanneer er geen sprake is van blijvend letsel en het slechts om een tijdelijk ongemak gaat (bijvoorbeeld een gebroken been). In principe geldt dat alleen het slachtoffer zelf recht heeft op smartengeld. In uitzonderlijke situaties kunnen ook anderen dan het slachtoffer zelf (bijv. de ouders van het slachtoffer) recht hebben op smartengeld. Enkel verdriet om ernstig letsel of het overlijden van een naaste is (vooralsnog) niet voldoende. Deze derde persoon moet een psychische stoornis hebben ontwikkeld als gevolg van een schokkende gebeurtenis, welke stoornis in de psychiatrie als ziektebeeld moet worden erkend.
In tegenstelling tot Amerika worden in Nederland geen torenhoge immateriële schadevergoedingen toegekend. Bij letsel dat niet blijvend van aard is moet u denken aan bedragen van een paar honderd en soms zo’n duizend euro. Bij blijvend letsel liggen de bedragen hoger. Hoe hoog de bedragen precies zijn, is afhankelijk van het soort letsel. Een litteken op het gezicht heeft bijvoorbeeld een hogere vergoeding tot gevolg dan een litteken op de buik. Verwacht zeker geen gouden bergen; in de meeste gevallen komt een dergelijke vergoeding op een aantal duizenden euro’s uit, dus echt rijk zult u er niet van worden. Bij blijvende invaliditeit zijn de bedragen uiteraard aanzienlijk hoger, omdat het leed vaak veel groter is dan bij bijv. een litteken.
Let op:
Of u recht heeft op smartengeld, en zo ja, hoe hoog de vergoeding zal zijn, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Laat u zich derhalve goed adviseren. Indien en voor zover u wordt benaderd door de verzekeraar van de aansprakelijke partij, zorg er dan voor dat u niet instemt met een aan u aangeboden regeling, zonder advies in te winnen bij een gespecialiseerd advocaat. Heeft u eenmaal een afkoopregeling geaccepteerd, weet dan dat u niet meer terug kunt komen op de overeengekomen schadevergoeding. Het zou spijtig zijn als u met minder genoegen heeft genomen dan waar u, zo blijkt later nogal eens, recht op heeft. U weet immers niet wat de toekomst nog zal brengen.