Medische fout
Carla heeft een aandoening aan een van haar nieren. De behandelend arts komt uiteindelijk tot de conclusie dat de zieke nier operatief verwijderd moet worden. Na de operatie blijkt dat de chirurg per abuis de verkeerde nier, namelijk de gezonde van de twee, heeft verwijderd. Uiteindelijk moet Carla een tweede operatie ondergaan waarbij de zieke nier wordt verwijderd, en waarbij een donornier wordt geplaatst. Welke rechten heeft Carla?
Het laten uitvoeren van een operatie is een overeenkomst van opdracht die is gesloten tussen Carla en de chirurg. De chirurg heeft daarbij de plicht om de zorg van een goed hulpverlener in acht te nemen. Door de verkeerde ingreep kan de chirurg aansprakelijk worden gesteld. Indien de behandeling van Carla in het ziekenhuis heeft plaats gevonden, is het ziekenhuis mede aansprakelijk voor de geleden schade.
In het geval van Carla zal er weinig discussie zijn over de vraag of de chirurg en het ziekenhuis aansprakelijk zijn voor de door Carla geleden en nog te lijden schade als gevolg van de medische fout. De verkeerde, gezonde nier is immers verwijderd. In veel gevallen is het echter minder duidelijk of en zo ja, in hoeverre er sprake is van een medische fout. In zo’n geval is het van belang om een kopie te vragen van het medisch dossier. Uit dit dossier kan blijken of er al dan niet sprake is van een medische fout.
Als leek is het echter vaak lastig te beoordelen of er sprake is van een medische fout. In dat geval is het verstandig een medisch adviseur in te schakelen, met het verzoek aan de hand van het medisch dossier te beoordelen of er een fout is gemaakt. De adviseur verricht dan een haalbaarheidsonderzoek. Een letselschadeadvocaat heeft regelmatig contact met een medisch adviseur en kan deze opdracht verstrekken. Aan de hand van de resultaten van adviseur kan bekeken worden of een aansprakelijkstelling zinvol is.
Een medisch adviseur verricht zijn werkzaamheden op basis van een uurtarief. De kosten van een onderzoek door een medisch adviseur kunnen, als gevolg van een niet geringe omvang/ complexiteit van het dossier, behoorlijk zijn. Sinds 1 april 2006 bestaat er een subsidieregeling voor het laten uitvoeren van dit haalbaarheidsonderzoek. Een aantal medisch adviseurs nemen deel aan deze subsidieregeling. Deze regeling houdt in dat een subsidie wordt verstrekt van € 200 euro (excl. BTW) voor het laten uitvoeren van een onderzoek, zodat op korte termijn en zonder veel kosten kan worden nagegaan of er sprake is van een medische fout. De subsidieregeling is bedoeld voor mensen met een minder dan gemiddeld inkomen, en is gekoppeld aan de inkomens- en vermogensgrenzen. Al naar gelang de uitkomst van het onderzoek kan het slachtoffer besluiten om al dan niet verdere stappen te ondernemen richting arts en ziekenhuis.